Pstrąg Ojcowski

Ojców

Kulinarna duma Małopolski. Hodowany w sercu Ojcowskiego Parku Narodowego, w krystalicznie czystej wodzie, zgodnie z tradycyjnymi metodami. To pstrąg potokowy, o wyjątkowym smaku, bardzo ceniony ze względu na delikatne mięso. Można go spróbować na miejscu, tuż przy historycznych stawach założonych w 1935 roku przez księżnę Ludwikę Czartoryską, a uratowanych od zasypania w 2014 roku przez Magdalenę Węgiel i jej córkę Agnieszkę Sendor. To one stworzyły miejsce kultowe, do którego przybywają smakosze z Polski i zagranicy. Pstrąg podawany jest na dwa sposoby. Wędzony na gorąco w naturalnym dymie z drzewa bukowego, oraz grillowany. Najlepiej smakuje z lokalnym winem, pochodzącym z pobliskiej, jurajskiej Winnicy Goja.

Miejsca polecane przez bohaterów
Jasiek

Kocham przyrodę i codziennie mam z nią do czynienia.  Pokazuję ludziom jak o nią dbać i co oferuje nam w zamian.

Rodzina Mazurków

Uwielbiamy rodzinne podróże i wypady za miasto. Wspólnie odkrywamy to, co przyjazne rodzinie. Znajdujemy miejsca w których można czuć się jak u siebie, a dzieci są w swoim żywiole.

Ania

Jestem przewodniczką i na co dzień odkrywam przed innymi piękno wyjątkowych miejsc. Miejsc, które warto zobaczyć na własne oczy.

Bartosz i Maja

Smakujemy Małopolskę. I wciąż jesteśmy jej głodni. Podróżujemy po niej by poznawać i odkrywać jej kulinarne tajemnice.

Anna

U mnie wiele kręci się wokół roweru. Więc kiedy tylko znajduję czas z przyjemnością odkrywam Małopolskę i na okrągło szukam dla siebie nowych tras.