GĘŚ W DYMIE
Świetna i nowoczesna kuchnia także trafia się poza utartymi turystycznymi szlakami. W Małopolsce takim miejscem jest wieś Laskowa na Sądeczczyźnie i restauracja Gęś w Dymie. Szef kuchni Marcin Pławecki prowadzi restaurację z całą rodziną. To co trafia do jego kuchni a w rezultacie na talerze gości jest pielęgnowane tuż przy domu, ewentualnie kupowane jest od rolników z najbliższej okolicy. Zwłaszcza drób, a w szczególności będące w nazwie restauracji gęsi. Marcin Pławecki jest też uznanym królem polskiej gęsiny. Jego półgęski nie mają sobie równych. Po uczcie u Marcina, wybrać się można na zwiedzanie pobliskiego zamku w Wiśniczu. Na tym właśnie zamku tworzył kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego, Stanisław Czerniecki. I to właśnie on napisał "Compendium ferculorum, albo zebranie potraw" – pierwszą zachowaną polską książkę kucharską. Została ona wydana w Krakowie w 1682 roku. Na Zamku w Wiśniczu prócz zwykłych zamkowych atrakcji znajduje się też Muzeum Książki Kulinarnej. Chcesz poznać więcej ciekawych miejsc w Małopolsce?
Odwiedź też www.visitmalopolska.pl